Michel Snoep genoot zijn opleiding aan de Academie van Beeldende kunsten in Rotterdam. Inmiddels is hij, behalve beeldend kunstenaar, zelf docent schilderen en idee/3-dimensionale beeldontwikkeling aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, linoleumsneden, foto’s, tekeningen, objecten, aquarellen en installaties. In heldere en eenvoudige beelden laat Snoep de natuur en stedelijke omgeving als archetypische vormen figureren als metafoor voor het menselijk bestaan. Boten, bruggen, water, vogels en bomen en tegenwoordig vooral ook vliegtuigen en steden symboliseren het zoeken van de mens.
”Ik ben een romanticus. Mijn werk is romantisch. Het symboliseert de vlucht uit de werkelijkheid, de eeuwige twijfel over waar naar toe te gaan, over weggaan of blijven, weg kunnen of moeten. Ergens anders is het altijd beter, maar zodra je bij ’ergens anders’ bent beland, gaat voor die plaats weer hetzelfde op. En uiteindelijk keer je terug naar waar je vandaan gekomen bent. Rusteloos.”
De thematiek van stilstand en beweging is te herkennen in veel van Snoeps doeken en installaties: bomen en steden verbeelden veelal de stilstand, het geworteld zijn. Vliegtuigen en vogels symboliseren de vrijheid van beweging. Het verhaal dat schuilgaat achter Snoeps werk, komt voor hem op de eerste plaats. Soms speelt hij jarenlang met ideeën voordat hij ze verwerkt tot en doek of beeld.
”Eerst moet de inhoud er zijn, dan zoek ik de vorm die er het best bij past. Esthetiek zonder inhoud is leeg. L’art pour l’art, dat zegt mij niets.”
.